Jóska! Szabadság vagy kegyelemkenyér?

 

Szép lassan csillapodni látszik a Szájer botrány. Nyílván lesz itt még újabb fellángolás, egyrészt, amikor előkerülnek majd a Brüsszel belvárosában is lépten-nyomon letelepített térfigyelő kamerák felvételei az ügyészségi vádemelési szakaszban, ill. a helyszínre érkező rendőrök hivatalos jelentései.  

Másrészt előkerülhetnek újabb magyar nevek a brüsszeli meleg orgiák vendéglistáiról, hiszen a most már legendássá volt Szájer féle „házibuli” kétes hírű és hitelességű házigazdája szerint 9 magyar diplomatáról is tud, akik rendszeres látogatói a hasonló alkalmaknak. A botrány hullámai tehát csillapodni látszanak, de még messze nem ültek el, és ki tudja hol a vége? Nagy valószínűséggel valahol a 2022-es magyar országgyűlési választások kampányhajrájában.

Végtelen sok tanulsága van ennek az ominózus brüsszeli éjszakának. Felsorolni sem lehet. A politika természetétől kezdve, a hitelesség kérdésén át egészen a személyes, egzisztenciális önazonosságig. Van, aki megveti, van, aki sajnálja, van, aki elemzi, van, aki megfojtaná egy kanál vízben… Szájer Józsefet. Egy dologról azonban ne feledkezzünk el; EZ AZ EMBER VÉGRE ÖNMAGA LEHET. Bujkálás nélkül, kettős identitás nélkül, stigmák nélkül, korlátok nélkül. Nem kell sajnálnunk őt, mert nincs miért. Ha túléli ezt a sokkot és mentálisan átlendül rajta, kinézem belőle, hogy régi cimborájával; Fodor Gáborral ellentétben sikeresen alapít egy magyar liberális pártot és sikerre viszi azt. Olyat, amilyennek a Fidesz indult. Az a Fidesz, ami most már a hatalom megszerzése és megtartása végett a szélsőjobboldalon foglal helyet, de az alapjait nagyon is a liberális baloldalon tette le. Emlékszünk rá sokan.   

35638939_385fdd0480cb14df3213be25206e3f38_wm.jpg

Van azonban még egy tanulsága a történteknek, és ez teljesen más természetű, és a jelenről szól. Ki lehet ma meleg és miként lehet valaki ma meleg Magyarországon, a jobb oldalon, a Fideszben?

 "Wer ein Jud ist, bestimme ich. – Hogy ki a zsidó azt én döntöm el". A legenda szerint a fentebbi mondat nem sokkal a II. világháború kitörése előtt Adolf Hitler szájából hangzott el, aki azt a közismerten antiszemita Karl Lueger korábbi bécsi polgármestertől vette át.

A legenda szerint a Führer édesanyjának Linzben élő korábbi orvosa mikor végbement az "Anschluss”, közvetlen a birodalmi kancellárhoz fordult, hogy kivándorolhasson.  Hitler parancsot adott a Gestapónak, hogy biztosítsák a zsidó származású orvos és vagyona védelmét, aki így szabadon kivándorolhatott az Egyesült Államokba. Majd az állítólagosan csodálkozó tekintetű Gestapó tiszteknek mintegy válaszul idézte a címben szereplő mondatot. „Hogy ki a zsidó, én döntöm el.”

Az utóbbi napok nyilatkozatait és reakcióit figyelembe véve, - mondjuk Bayer Zsolt magvas, önvallomással felérő megnyilatkozásai után, - ha valakiben megfogalmazódna bárminemű áthallás, az bizonyosan csak a képzelet szüleménye. Szájer Józsefről ugyanis évek óta közismert, hogy meleg.

Nincs is ezzel semmi baj. Inkább sajnálatra méltó, hogy kénytelen volt egy látszatházasságban élni, „évtizedeken át küzdeni a démonaival”. Brüsszel azonban messze van, ott nem volt annyira szem előtt. (Ugyanúgy elrejtették, mint anno a volt MSZP-s nőfaló Kovács Lászlót, vagy éppen Deutsch Tomikát, vagy mindazokat, akiket a saját politikai közegük már annyira kínosnak tartott, vélt vagy valós magánéleti és egyéb okok miatt, hogy jobb volt őket kivonni a hazai választók közvetlen látóköréből.) 

Szájer melegségét, mint kiderült, nagyon régóta tudták a saját Fidesz frakciójában is, még poénkodtak is vele. De elfogadták őt így, mert közülük való volt, mert igazából nincs bajuk a melegekkel, és legfőképpen azért, mert a Führer főnök, azt mondta, hogy a Jóskát szeretni kell. Mert, hogy ki a meleg, azt (is) ő dönti el.

Igaz, hogy közben éppen most indítottak volna egy kampányt, - mert a migráns kártyát már nem lehet olyan mértékben bevetni, mint a korábbi választáson - az LMBTQ közösség ellen, de, hogy ki a meleg azt akkor is egy személyben Orbán Viktor dönti el. Mint ahogy ő dönti el azt is, hogy ki a pedofil, ki az asszonyverő, ki a drogos kurvázó, ki a sikkasztó, ki az, aki Békés Megyében bűnszervezetet működtethet és ki az, aki nem.

Ebben a Fideszben egy dolog számít, a lojalitás. Feltétlen hűség Orbán Viktor felé. Nem a nemzet, nem a karizma, nem a képességek. Ezek csak rész eredményeket hozhatnak. Ami a lényeg, az a hűség. Hűség, ami átmegy függőségbe.

És ha az megvan, akkor kis túlzással, de bármit lehet! Sőt még jó is, ha van valami vaj a füled mögött, mert így feltétlen függésben vagy, zsarolható vagy. Dolgozni fogsz, először hitből, aztán az előmenetel érdekében, aztán függésből, végül félelemből. Mindent meg fogsz tenni a „cégért”. Sajnos ez így működik. Ezt tette Szájer is. És lehet, hogy kínok és keserv árán, de most pont ebből szabadulhat meg. (ha akar)

Mert van, azért ellentételezés is. Ebben a cégben ugyanis, senkit sem hagynak hátra, mindenkit etetnek, még ha már ki is esett a közvetlen kosárból. Szájer is egy éven belül kaphat valami háttérintézmény vezetést, vagy igazgatótanácsi tagságot valamely állami vállalatnál, esetleg pl. a Habsburg Otto Alapítvány kuratóriumi irányítását.

Ez a felépítés működik, és jól működik. Egészen addig, amíg a felső szintekről valakinek meg nem szólal a lelkiismerete, vagy mentálisan ki nem borul teljesen. Az előbbire kicsi az esély, az utóbbira szintén nincs példa. Hátha most…!

Jóska, választhatsz! Szabad ember vagy végre. Önazonos szabadság, vagy megkötözött kegyelemkenyér?