Novák miatt kifarol a NER az egyházak mögül?

d_mtz20221001016-e1707631189872-1024x577.jpg

Megállíthatatlanul zuhan a hazai keresztény felekezetek támogatottsága és megállíthatatlanul zuhan a hazai történelmi egyházak megbecsültsége. Nem véletlenül. A kettő ugyanis együtt jár, igazából oda – vissza egymásból következik. Zuhannak, vajon miért?

Novák Katalin most már (ex) köztársasági elnök kényszerű és elkerülhetetlen lemondása, valamint a járulékos veszteség Varga Judit lemondása a kormányoldal propaganda gépezete szerint elkerülhetetlen áldozat, vezér áldozat, aminek elégnek kell lennie, azonban nem biztos, hogy elég. A szépen felépített kommunikációs panel, miszerint a jobb oldalon vállalják a tetteik következményeit, akik hibáznak, jól hangzik, de egyrészt csak részben igaz, másrészt nem ad választ arra a mindenkiben megfogalmazódó kérdésre, hogy vajon ki van az egész ügy mögött?

Az oknyomozó oldalak 24 óra alatt kiderítették, hogy Novák néhai mentora Balogh Zoltán református püspök, korábbi miniszter, és a NER elit közvetlen közelében jelen lévő református egyházi lobbi nagy eséllyel döntő befolyással bírt erre a végtelenül szomorú, egyben védhetetlen ügyre.  

Mondjuk ki, az állami forrásokkal agyonhizlalt egyházak, azon belül a kifejezetten privilégiumokkal rendelkező Református Egyház, vagy elszemtelenedett, vagy teljességgel elveszítette a realitás érzékét, erkölcsi iránytűjét és korszakos hibát követett el elbizakodottságában.  Az erkölcsi iránytű elveszítése, vagy épp feláldozása a pillanatnyi anyagi lehetőségekért mindenkinél veszélyes, de egy egyház esetében egyszerűen életveszélyes. Túl sokat engedtek meg maguknak, a NER pedig ezt mindez idáig valamiért tűrte.  

Sokak szemét szúrta ez már pedig, még a Fideszen belül is. A pénz, a privilégiumok, a kivágott ártéri erdők helyére tervezett katolikus foci akadémiák, a „mi mindenki felett állunk mentalitás”…, brutális mértékben szívta le nap mint nap az egyházak korábbi pozitív megítélését. Azonban velük együtt szívta a Fidesz szavazótáborát is.

A legutóbbi népszámlálás eredménye már intő jel volt a hatalom jelenlegi birtokosainak. A történelmi felekezetek elkoptak. Az állam soha nem látott mértékben támogatta az egyházakat. Reformátusokat főleg, katolikusokat tisztességesen, az evangélikusokat, kisebbeket pedig a „futottak még” kategória szerint. Cserébe az egyházak azonban nem hozták és egyre kevésbé hozzák a kívánt szavazóbázist, sőt inkább taszítják a választókat.

Valószínűleg most fog betelni a pohár, és nyilván nem egy csapásra, de az egyházak idáig privilegizált helyzetének a NER-en belül vége.

Sebaj, a szolgálati Teslák helyett újra lehet járni hirdetni Isten igéjét Trabanttal, vagy gyalog.

Úgy sokkal hitelesebb.