Palizó bepalizott Palik

Palira vett Pali, akit Palira vettek Palik

Már csak az a kérdés, ki vett Palira kit? Völner ügy, igen. A maga bájával, homályával, lehetséges forgatókönyveivel.

Valljuk be, túl sima ez így kérem. Merthogy normál helyen, normál országban ez így működik. A bűnüldöző szervek teszik a dolgukat, az ügyészség, ha megalapozottnak gondolja, vádat emel, a parlament, ha szükségesnek ítéli, kiadja a mentelmi jogot. Összességben; az igazságszolgáltatás teszi a dolgát és működik.

Itthon: Megkérdeztük az Emmit Völner Pál ügyéről, Cseh Katalinra és a  Városházára mutogatnak | hvg.hu

Kép:Hvg

Újabban élvezettel olvasom az időközben zsurnalisztává vedlett Vona Gábor szokásos 5-ös eszmefuttatásait, hogy vajon a Völner ügynek, milyen üzenete, milyen következménye, milyen kifutása is lehet. Mindeközben élvezettel hallgatom a melldöngető ellenzék, önelégült magabiztosságát is, miszerint a kormány oldalon nem tudták már tovább rejtegetni és húzni és Hadházy és ellenzéki társainak az érdeme, hogy még a választások előtt "robbant a bomba".  Nem mellesleg a kormány retorikája is tetszetős. Kérem, itt jogállam, van, az igazságszolgáltatás pártatlanul működik, kettős mércének nyoma sincs, bezzeg a korrupt baloldal!

Csak ez az egész így valahogy túl sima, túl puha, túl finom, túl szép… Mintha mindenki egy közös szép színdarabot adna elő, amiből megkeresi ki-ki a maga karakterének valót, azt eljátssza és lubickol a szerepében. Már csak az a kérdés, hogy ki a rendező?

Szürreális pamflet ez.  Az ügyészség ajtajában idejekorán toporgó gyanúsítottal, aki alig várja, hogy azonnal vallomást tehessen.   

Elmondom, mit gondolok;

  1. Völnert vették Palira. Aki azt hiszi, hogy az a bajtársiasság, amiről Orbán a várhatóan kirobbanó Borkai ügy előtt beszélt, és ami a Fideszben a mai napig alapelv, miszerint; senkit sem hagyunk hátra, az ő esetében is működni fog. Miközben már rég beárazták a nagyok járulékos veszteségnek, de ő szilárdan hiszi, hogy védve van.
  2. Az ellenzéket veszik Palira. Van itt nyomozás, nyilatkozat pártatlanságról… miközben a nyomozás és felderítés során tudatos, vagy véletlen nyomozati, eljárásbeli hibák sokasága bújhat meg, amelyekkel egy jó ügyvédi stáb majd akár egy felmentést, de minimum évekig tartó szabadlábon történő védekezést ér el, és ki tudja mi lesz majd a magyar igazságszolgáltatásban és ebben az országban, mondjuk 3 év múlva. Addig is mehet a narratíva, miszerint a tiszta kezű Fidesz oldal számára az igazságszolgáltatás szent.
  3. Az egész Fidesz vezetés van Palira véve, némiképp megzsarolva Völner által. Ha a hajam szála meggörbül és veszni hagytok, akkor bizony jön a jól ismert kabaré jelenet… „ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni…?!”
  4. Az választók vannak Palira véve. Völner bevállalta – ki tudja miért cserébe -, hogy a várható sokkal nagyobb és durvább korrupciós botrányok előtt elhordozza az áldozati bárány szerepet és figyelemelterelő lesz. Közben javában nézegeti azon országok listáját, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal, da ahol nyugodtan hajókázhat az elévülésig. Új-Zéland, Izrael… tárt karokkal várja. Ha rövid időn belül jön egy még nagyobb botrány, akkor jó eséllyel ez a változat a befutó.
  5. Palira van véve mindenki. Az érzékenyítés ellentettje az „érzéketlenítés” zajlik épp, hogy amikor majd a kampány során nyakig állunk az oda –vissza teregetett durvábbnál durvább korrupciós ügyekben, mindenki csak legyintsen egyet, és legyen már annyira immunis minderre, hogy ez ne befolyásolja már a választás végeredményét. Magyarán az legyen a természetes, hogy itt úgyis mindenki lop.

Lehet szemezgetni. Az az érzésem, hogy ezekből, mindből van ebben a szép történetben egy darab, meg persze a  6, 7, 8-ból is.

Majd kiderül, ha kiderül…

Szavazz: