Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja

Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja

Bármennyire is furán hangzik a címben felvetett állítás, különösképpen egy annyira centralizált, már-már félkatonai szervezetre vonatkoztatva, mint a Fidesz belső kör, mégis fenntartom. Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja, hanem a félelem. Félelem a hatalom elvesztésétől, félelem az elszámoltatástól, félelem 22 tavaszától és félelem az utána következő időtől.

Aki van annyira mazochista, hogy szokott parlamenti közvetítéseket nézni, rendre láthatja a derültséget a Fidesz tábor arcán, amikor Jakab Péter aktuális, teátrális felszólalásait hallgatják. Azonban amikor a Jobbik vezér egyik legismertebb felszólalásában azt emelte ki, hogy neki nem fog megremegni a keze, amikor szándékai szerint majd börtönbe kell záratnia Orbánt, ez a mosoly eltűnt. Elsőként pont a jelenlegi miniszterelnök arcáról tűnt el, és megjelent helyette egy feszült  feszengés. Mintha tetten érték volna, mintha végbement volna a feleszmélés, a felismerés a sérthetetlenség elveszítéséről, hogy egy demokráciában meg lehet szerezni, de ugyanúgy el is lehet veszíteni a hatalmat a szavazóknak köszönhetően.

Orbán ráeszmélt, hogy akár veszíthet.

Hónapok óta látjuk, hogy ez a vesztes választásra készülés fellelhető az egyetemek alapítványi kézbe adásában, az állami cégek, intézmények.. választási cikluson túlnyúló vezetői pozícióinak hithű káderek általi bebetonozásában és most új szintet ért el a Polt Péter legfőbb ügyész leválthatatlanságát célzó kétharmados törvényjavaslatban. A Fidesz elkezdett félni. Nagy valószínűséggel azért, mert bőszen monitorozzák az előválasztás várható eredményét és a könnyűnek gondolt Dobrev ellenféllel szemben Márk – Zay határozottan kezd elhúzni. Az pedig egyet jelent számukra a teljes kampányuk újra építésével, és a Gyurcsányozás kényszerű elengedésével (ami már most is kezd egyre kínosabb lenni). Ezt már el is kezdték, és egy jóval drágább osztogató Fidesz kampány képe kezd kényszerűen körvonalazódni. A célközönség a nyugdíjasok lesznek, akik jövő áprilisig tejben –vajban fürösztésre számíthatnak a kormány részéről, cserébe szavazataikkal hatalomban tarthatják Orbán Viktort.

Ettől függetlenül a félelem megjelent a Fideszben. Ez pedig egy életveszélyes öngerjesztő folyamatot indíthat el. Ugyanis félős sereggel még soha, de soha nem nyertek csatát. A hétköznapi, egyszerű Fidesz pártkatonát és szavazót sem lehet teljesen hülyének nézni. Bármilyen elvakult látja, hogy ki költözik el Marbellára, ki vesz szőlőbirtokot Franciaországban… , ki hogyan épít menekülési útvonalat. Fel lehet készülni egy vesztes csatára is biztos, ami biztos, de a harci morált ez borzasztóan aláássa. Márpedig itt jövő tavasszal politikai értelemben minden eddiginél nagyobb harc lesz, akárki meglássa!

Ingyenes stockfotó álló kép, aratás, arctalan témában