Dilemma Katolikus keresztény vagyok, vagy meggyőződéses Fidesz szavazó?

Dilemma

Katolikus keresztény vagyok, vagy meggyőződéses Fidesz szavazó?

Nagyon röviden így foglalható össze az a kérdés, ami sok hívő magyar katolikus keresztény fejében megfordulhat a napokban Ferenc pápa erdélyi látogatásával kapcsolatban. Hiszen Őszentsége a pápa a Római Katolikus Egyház feje, hitbeli -tanítási kérdésekben tévedhetetlen. Személyében pedig nem kevesebbet, mint Jézus Krisztus földi helytartóját tisztelhetjük. És Krisztus földi helytartója teljesen mást hirdet a Szentírásra támaszkodva, számos kifejezetten át és túlpolitizált aktuális kérdésben,- lásd migráció és hasonlóak, - mint a magát a keresztyénség védő pajzsaként feltüntető jelenlegi keresztyén-konzervatív magyar kormány. Érezhető az ambivalencia, hiszen kétségtelen, hogy nincs „keresztényebb keresztény” a pápánál, mégis valaki tanítani akarja őt kereszténységből. „A tanítvány soha nem lehet nagyobb a mesterénél” Orbán Viktor soha nem lehet nagyobb-buzgóbb, hithűbb, elhivatottabb… keresztény Ferenc pápánál. Ő egy derék jogász ember, református, templomba járó keresztyén, de alig hiszem, hogy teológiai megalapozottsága, bibliaismerete vetekedhetne a Szentatyáéval. Mégis ő akarja megvédeni a keresztyénséget, miközben, köszöni szépen a keresztyénség ezt nem kéri.

 Az igazi keresztyénség nem állhat sohasem más talajon, mint a Szentírás talaján, amiben Jézus újra és újra a szeretetről, az elfogadásról és befogadásról, a bűnbocsánatról és a békesség hirdetéséről beszél és tesz is róla bizonyságot. Aki erőszakkal akarja megvédeni a keresztyénséget és szögesdrótokkal az elfelejtkezik Jézus legelemibb tanításainak egyikéről, hogy „ha arcul ütnek jobb felől tartsd oda  másik arcodat is” Az elnyomott, kommunizmus igáját nyögő magyar keresztyén egyházak sokkal jobb állapotban voltak, sokkal többen vallották magukat keresztyénnek és tettek is az egyházukért, mint ma, amikor állami pályázatok sokaságából csillivilli módon újítjuk fel a sokszor sajnos üres templomainkat. A keresztyénség mindig akkor volt erős, amikor ütötték, legerősebb a római üldöztetés idején. Aki meg akarja védeni  külső hatásoktól,csak pont a lényegét nem érti meg.

Nem a keresztyénséget kell megvédeni, hanem a keresztyénségem fog megvédeni engem. A kudarcaimtól, az elkeseredéseimtől a reménytelenségtől, a magánytól…

A jelenlegi magyar kormánynak két javaslatom van; Vagy tanulmányozzák Luthernek a kettős kormányzásról való értekezését, ahol a nagy reformátor nagyon világosan leírja, hogyan kell szétválasztani és milyen módon kell irányítania az egyházi és milyen módon a világi hatalomnak, vagy vallják be, hogy ez a kormány csak szólamában, de semmi másban nem keresztény, mert sokszor egyáltalán nem azon értékek mentén cselekszik, amiről a Biblia beszél.  

Innentől pedig ez egy óriási dilemma. Mi határozza meg jobban az identitásomat; az, hogy Jézus Krisztus és Ferenc pápa tanítását követem vagy Orbán Viktorét? Orbán Viktor, családtámogatást eszközöl, nagycsaládosokat támogat, kormányzása mellett lassan kimondhatjuk; szárnyal a magyar gazdaság, sorozatosan 4 % feletti GDP-vel, javuló adatokkal, emelkedő bérekkel, nemzetpolitikával az elcsatolt magyarság visszafogadásával, de mindezt gyűlölködve, állandóan létező vagy éppen kreált ellenfelet keresve(migráns, Brüsszel, Soros…). Jézus és Ferenc pápa pedig két dolgot hirdet különösen is erősen; szeretetet és békét!

Lehet választani…