Orbán és Semjén külön utakon (sci fi)

 

Szögezzük le, politikában bármi lehetséges. Még akkor is, ha bizonyos események adott ponton és adott pillanatban elképzelhetetlennek tűnnek, jöhet olyan fordulat, ami mindent megváltoztat, mindent felülír. Mert a politikai alapvetés évezredek óta nem változott és nem változik, miszerint; a hatalom megszerzésére vagy éppen megtartására irányuló törekvés mindent, azaz mindent felülír.

Nagy méretű kép

A közelmúlt hazai példáiként tarthatjuk számon, ahogyan a rendszerváltáskor még a néhai SZDSZ ifjúsági tagozatának tartott liberális Fidesz közel másfél évtized alatt hogyan sétált át a konzervatív már-már szélső jobboldalra, és a friss „politikai népvándorlásban” az a DK és az a Jobbik, melyek nemrég még egymás kommunistázásával és nácizásával voltak elfoglalva, nemhogy szóba állnak, hanem jelen pillanatban választási szövetséget alkotnak egymással. Példák hosszú sorát tudnánk hozni a magyar vagy nemzetközi politikatörténetből, ilyen vagy még ettől nagyobb mértékű politikai pálfordulások sokaságára.  

És mivel „soha nem mond azt, hogy soha” igen, az is előfordulhat, hogy a Fidesz és s KDNP pártszövetség egyszer felbomlik.

 https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

A közeljövőben ez két esetben fordulhat elő:

  • A.) A soron következő országgyűlési választások előtt a Fidesz valamilyen okból oly mértékben meggyengülne, mely előre vetítené a biztos bukás ódiumát. Ebben az esetben a tényleges tagsággal alig rendelkező kézi vezérelt KDNP vezetése a honi Katolikus Püspöki kar nyomására dönthet úgy, hogy nem kívánja szekerét a bukó félben lévő narancsos szekér rúdjához kötni és „mentsük ami menthető” alapon önálló indulás mellett dönt.   

Valljuk be, erre csekély az esély. Egyrészt minimum 5-6 Szájer ügy, vagy egy teljességgel elszabadult koronavírus járvány, vagy valami előre nem látható földcsuszamlás szerű politikai változásnak kellene ehhez bekövetkeznie. Arról nem beszélve, hogy ebben az esetben egy a Fidesszel maradó KDNP bukna ugyan, de egy Fideszről leváló KDNP egyszerűen megszűnne létezni.

  • B.) A másik opciónak viszont van realitása, mint vész forgatókönyv. Előállhat egy olyan helyzet, miszerint a 2022-es választás nagyon is szoros végkimenetelű lesz, melyben a jelenleg 120-170 ezer főre taksált „Fidesz árvák” szavazatai majd döntő fontossággal bírnak. Konzervatív, nemzeti, keresztény elköteleződésű szavazókról beszélünk, akik árulásnak tekintenék a Gyurcsányra adott voksukat, de az oda pártoló Jobbik miatt elgondolkodnak, hogy mégis oda húzzák az ikszet, mert a Fidesz az álkereszténységével és korruptságával már nem opció számukra. Alapvetően egy önálló, szélsőségektől mentes jobbközép párt tudná megszólítani őket. (Mi hazánk itt kiesett) Egy önálló KDNP azonban alkalmas lenne erre, amely kellően megtámogatva és „felhizlalva” hozná azt az 5-8 %-ot ami eldöntené a választást, és láss csodát a választás másnapján bejelentenék a koalíciót a régi harcostárs Fidesszel.    

Kiélezett, kockázatos, politikailag unortodox lépés lenne. De a politikában tényleg bármi megtörténhet.    

 

Fotó: https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/orban_gyozelmi_beszed_2018_valasztas/