Jakab Péter a „nyúl”!?

 

Annak ellenére, hogy nem dördült el startpisztoly, a tegnapi nappal kezdetét vette a fedett pályás, 2021. okt. 23-ig tartó atlétikai versengés, melynek győztese az ellenzék miniszterelnökjelöltje és Orbán Viktor várható kihívója lesz a 2022-es parlamenti választáson.

Ingyenes stockfotó akció, állóképesség, Atlétika témában

Hogy ez most egy vegyes váltó lesz-e, vagy egyéni szám, és hogy sprint, 800 m, netán maraton, nagy eséllyel még a versenyzők maguk sem tudják. De Jakab Péter személyében az első futó vagy kiugrott már most a rajtvonalnál és jogosulatlan előnyt próbál összeszedni, vagy készakarva előre engedték „nyúlnak”, hogy felvezesse és jobb eredményhez segítse az utána induló igazi versenyzőket.

Miért jó ez neki és miért jó a Jobbiknak? Mit remélnek ettől?

Hírnevet, média felületet és minél nagyobb szeletet a tortából. A tiszteletre méltó, ám de láthatatlan párttal és láthatatlan politikai háttérrel rendelkező Pálinkás Józsefet leszámítva, konkrét miniszterelnök jelöltségre való bejelentkezés az ellenzéki térfélen ez idáig nem történt. A nevek röpködnek, ami figyelemfelkeltésnek jó. Lehet szörnyülködni, hogy ki NE legyen jelölt. Lehet kéretni magukat, lehet közben folyamatosan modellezni, elemezni és mérni az aktuális versenyzők támogatottságát, esélyét a végső győzelemre, de tény, a verseny még nem lefutott. Mint ahogy tény az is, hogy ezek után, aki célba akar majd érni, fel kell mennie a pályára.    

Új fejezet nyílik a magyar politikatörténetben. Olyan, ami más, régebbi, fejlett demokráciákban bevett gyakorlat, hogy az előválasztáson igazi kard ki kard helyzet alakul ki a jelöltek között, de aztán végül a győztes mögött mindenki kötelességszerűen felsorakozik. Ezt nézhetjük végig újra meg újra az amerikai elnökválasztást megelőző jelöltállítási folyamatban. Sokkal magasabb fokú politikai érettség kell hozzá, mint, ami idáig a magyar politikai közeget jellemezte. Izgalmas lesz, hogy nálunk, sikerül-e ezt megvalósítani. Ha nem, az ellenzék elbukott, mielőtt megkezdődhetett volna a 2022-es kampány. Ha azonban sikerül, ékes cáfolat lehet ez a fanyalgóknak és elkötelezett Fidesz szimpatizánsoknak, akik szerint együttműködés és kormányzásképtelen, összetákolt politikai túlélők gyülekezete a jelenlegi ellenzék.

 

Visszatérve, a zsidó felmenőit vállaló, identitásában magát római katolikus magyar embernek tartó, a miskolci –korábban szocialista - elit iskolájában érettségizett, majd egy roma iskolában történelem tanárként dolgozó, Jobbik politikus Jakab Péterre.

Hogy van –e esélye? Valószínűleg nincs. Bár amint látható egy ilyen pedigrével akár integratív személyiség is lehet(ne). Ha nyúlként küldték előre, akkor jó eséllyel egy esetleges belügyminiszterség van beígérve neki. Amennyiben a saját szakállára ugrott neki a távnak, akkor az ellenzéki térfélen sem tudják, hogy ki az az 1, 2 avagy 3 ember, akiben esetleges kormányfőként gondolkodhatnak. Én mégis úgy tippelem, hogy Jakab egy „nyúl”.

Kövesd Farkast a Facebookon; Lehet, hogy egy illusztráció https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

Szegény Vona Gábor tudna mesélni arról, hogy mit kap majd az az ember, aki kormányfő jelöltként szembe kerül a komplett Fidesz médiával. Meggyőződésem, hogy az igazi versenyző/k épp ezért az utolsó pillanatban fognak csak kifutni a pályára.

Most elindulnak az aktív politikai szereplők, pártelnökök, akiket amúgy is ütnek állandó jelleggel. A verseny nagy hírveréssel megkezdődik az esélyeseket pedig majd májusban, de lehet, csak szeptemberben látjuk majd megjelenni.