Orbán „elengedi” 2022-t?

Ingyenes stockfotó 22, akcióenergia, aktív témában

A cím nyilvánvalóan fikció. Nincs épeszű politikus, aki nyertes helyzetből –márpedig minden ellenzéki híreszteléssel szemben a Fidesz abban van – kiengedné a kezéből a győzelmet. Nyilván a jelenlegi kormánypárt is mindent meg fog tenni, hogy a soron következő parlamenti választást is megnyerje. Az előjelek alapján azonban nehezebb dolga lesz, mint eddig bármikor. Az eddigi „ellenségkép kampány” helyett ezúttal kényszerűen egy teljesítményalapú osztogató kampány várható. Ennek beharangozása már el is kezdődött a 25 év alattiak szja kedvezményével, és a vidékre szánt 1000 milliárdos támogatások belengetésével. Nem kérdés tehát, hogy egy ilyen típusú kampányban is a Fidesznek lejt a pálya, de ezúttal nem olyan mértékben, mint a két legutóbbi választáson.    Mind erőforrásban, mind mozgósítási erőben a soron következő választást eldöntő „csatatér” körzetekben –melyek döntően vidéki, falusias körzetek – messze jobban áll, mint az ellenzék és még a határon túlról érkező listás szavazatok is erősítik majd. Ettől függetlenül egy-egy jól időzített „Szájer típusú bomba”, a nemzetközi politikai környezet hirtelen átalakulása, vagy egy elhúzódó koronavírus járvány... előidézhet olyan politikai - társadalmi helyzetet, hogy 2022-ben a jelenlegi ellenzék alakíthasson kormányt.

Két kérdés merülne fel ebben a pillanatban azonnal; Az egyik, amit mindenki boncolgat, hogy egy ilyen, ideológiailag egymástól hatalmas távolságra álló szereplők alkotta kormány mennyire lenne működőképes? Konkrétan meddig húzná? A másik kérdés, hogy miként reagálna a Fidesz egy esetleges vereségre?  A Fidesz törzsszavazó bázisát nyilván sokkolná. A Trump hívek reakcióiból kaphattunk némi ízelítőt az óceánon túlról, hogy az elvakult politikai fanatizmus mi mindenre nem képes. Nyilván csalást kiáltanának, mégis meggyőződésem, hogy Trumppal szemben Orbán reakciója és a párt felső vezetésének reakciója más lenne. Több okból.

Kövesd Farkast a Facebookon; Lehet, hogy egy illusztráció https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

Először is azért, mert a politikai hatalom elveszítése nem járna együtt a gazdasági hatalom elveszítésével. Jelen pillanatban a hazai gazdasági elit jelentős többsége NER –függő. Még ha jó eséllyel el is indulna ellenük egy elszámoltatási kampány, az jóval lassabban haladna, mint pl. ami most Szlovákiában zajlik. Egy dologra kellene figyelniük, hogy tovább kihúzzák, mint a nagy eséllyel rövid időn belül beboruló sokszínű kormányzó formáció.

Másodszor; Egy esetleges Fidesz vereség lehetőséget teremthetne a párton belüli fiatalításra, újraosztásra. Megszokott, és már régen kellemetlenné vált arcokat lehetne eltüntetni a vereségre való hivatkozással a párt arculatából mindenféle veszteség nélkül.

Harmadszor; azokat az ezermilliárdokat, melyeket most elosztogatnak, és amelyekre egy pandémia utáni kilábalási időszakban égetően nagy szükség lenne, nem nekik kéne pótolni, hanem az utánuk következőknek.

És végül; bár a feltüzelt bázis aktív és passzív ellenállást hirdetne és követelne, velük szemben, mintegy őket a politikai korrektség jegyében lehiggasztó pártvezér megmutathatná, hogy márpedig ő igenis, lelke mélyén ízig –vérig egy demokrata.  És ez nagyon is jól jönne neki, amikor 2 évvel később egy előrehozott választást követően megint kormányt alakít.

Megkockáztatom, ha Orbán még nem adta fel végleg, hogy szintet lépjen és egyszer a nemzetközi, európai politika mezejét tapossa, ahhoz ez elengedhetetlen lenne, hogy megtegye.

Majd meglátjuk.

Lehet, hogy 2022-ben veszít, de akkor sem veszít, sőt…    

 

Lehet, hogy egy illusztráció