USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt!

USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt!

NAPLEMENTE AZ AMERIKAI ZÁSZLÓ - Jigsaw Puzzle játékot ingyen a Puzzle  Factory

Európából nézve blazírt nyugalommal néztem mindig is mi történik az USA-ban. Tetszett a gyakorlatiasságuk, profizmusuk, önbizalmuk, erejük, de dühített az álszentségük, a mindent a profitnak alárendelő szemléletük, a történelmükben megmutatkozó vadkapitalizmus.

Gyermekként imádtam az indiánregényeket, aztán rájöttem, hogy a „csak magadra, a lovadra és fegyveredre számíthatsz a vadnyugaton szemlélet”, annyira mélyen van az öntudatukban, identitásukban, hogy még most is kimutatható. Szabad fegyverviselés, teljes körű szabadságjogok, de ha megbetegszel, otthagynak az utcán meghalni, mert egy társadalombiztosítás nélküli, (most már van egy minimális) modern, jóléti társadalom az övék.

Vegyes érzésekkel és boldog távolságtartással tekintettem rájuk mindig. Mérges voltam ugyan és borzasztó csalódott, mikor cserbenhagytak minket 56-ban, de hálás vagyok a Szabad Európa Rádióért, a vasfüggöny elmúltáért, a NATO-ért a mostani biztonságunkért.

És most amikor érkezik a hír, hogy 1814-után 2021-ben ismét betörtek a Capitólium épületébe, és a demokrácia szimbólumaként számon tartott épület képviselői székein Trump hívő tüntetők sáros bakancsai taposnak, amikor a végletekig polarizált a minden fronton kettészakadt Amerikára nézek, azt kell mondanom ez már nem az az ország, ami volt.

Amerika elveszett

Fog még küzdeni, mert nagy küzdők, de, hogy irtózatos nagy sebet kapott, amiből nagyon is kétséges a gyógyulás, az nem kérdés.   

És nem vigasz erre az sem, hogy paradox módon most a saját fanatizált hívei írják ki a történésekkel Donald Trumpot a politikából, mert ezek után esély sincs arra a normalitás világában, hogy a saját republikánus háttere őt 4 év múlva elnöknek jelölje, vagy bármilyen politikai szerepet kaphasson élete hátraevő részében bármikor is.

Amerika ma önnön magával végzett. Az erkölcsi felsőbbrendűségével, a szavahihetőségével, a demokrácia importjával, a reputációjával, azzal, hogy a harmadik világ bármelyik diktátora elé odaállhasson és azt mondhassa - Neked a demokratikus világban nincs helyed, takarodj! Vagy kérdőre vonja Kínát a szabadságjogok be nem tartása okán. Amerika ugyanis ma kiírta magát a demokráciából. És mondhatják azt, hogy 1865 óta, Észak és Dél egymásnak feszülése, majd az egységes Egyesült Államok újraalakulása óta ők egy nép, egy erő, egy nemzet, kiderült, nem, nem azok.  És hiába barbározzák le most a demokraták a republikánusokat, hiába hirdetnek majd esetleg erkölcsi fölényt vagy győzelmet felettük, semmit nem érnek vele, mert akármit tesznek az országuk fele nem az övék! Szellemi – és reméljük, csak szellemi - polgárháború dúl az USA-ban és fog is még sokáig.

Farkas a Facebookon; https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

Tanulság nekünk;

Van egy nagy tanulsága mindennek a világ többi része, és a Trumphoz hasonló vezetők számára.  „Aki szelet vet, vihart arat” Lehet populistának lenni. Lehet ellenségképeket gyártani. Lehet fanatizálni, lehet hergelni. Csapatösszetartásnak, kampány eszköznek, a közös utálat, a démonizálás, a kirekesztés, a közös ellenség megtalálása és az ellene folytatott harc sajnos bizonyítottan kiváló eszköz. De ezek szerint túl tud csordulni a pohár. Az USA-ban, a demokrácia hazájában ez most bebizonyosodott. És a túlcsorduló, fanatizált gyűlölet, a legpusztítóbb vegyület, ami létezik. Ha kicsordult mindent szétmar! Barátot, ellenséget, poharat, asztalt, rendszert, népet, hazát, hadsereget, tőzsdét, ipart, GDP-t, eszmét, hitet, mindent, mindent, mindent…!

Nem fogjuk még fel, mi történt igazából... Mindenesetre, „Isten áldja Amerikát!” és „Fussatok bolondok”

https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741