Hátba szúrja-e Orbánt a NER, vagy ő áldozza fel az övéit?

Hátba szúrja-e Orbánt a NER, vagy ő áldozza fel az övéit?

Nem lennénk mostanság Navracsics Tibor helyében, akinek feladatául szabta a kormányfő a különböző EU-s támogatások hazahozatalát. Vérmérséklete szerint ki –ki különböző számításokat vehet alapul és kérdés, hogy csak a támogatásokról vagy a kedvezményes hitelekről is beszélünk-e, de mintegy 11 ezer milliárd forint sorsa a tét.

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet,  amire nem is gondoltál!

11 ezer milliárd forint azért már olyan összeg, ami Magyarország létét, finanszírozását, pénzügyi és gazdasági stabilitását, energia és élelmiszerbiztonságát, egyszóval, mindent meghatároz. Nem mellesleg az ország gazdaságának jelentős részét birtokló NER cégek léte és gyarapodása is ettől függ.

Ha nem az ország sorsáról lenne szó, külső szemlélőként még nyugodtan hátra is dőlhetnénk, miközben az aktuális euró árfolyam emelkedésén, avagy esésén keresztül nyomon követjük, hogy mennyire hiszi el épp a piac, hogy lesz e megállapodás.

Úgy tűnik egyre kevésbé hiszi el.

Az Euró rendre átüti a 400-as plafont, a jegybank válaszul rendre kamatot emel, az infláció egyre feljebb és feljebb kúszik, az ország meredeken kezd eladósodni…

Az idő szorít és Orbán Viktor az utolsó pillanatig kivár, hogy beletegye –e rendszerének és emberei jelentős részének a nyakát a hurokba, amit az Európai Ügyészséghez való csatlakozás jelentene, miközben világosan látszik, hogy az Eu-s Ügyészséghez való csatlakozás nélkül nem fog jönni uniós pénz.

Miközben zajlanak a tárgyalások, mi mégis szokás szerint egyetlen országként csak nem szavaztuk meg a közös európai gázstratégiát, következésképp nem mutattunk hajlandóságot bárminemű konszenzusra az EU felé, és a különösen érzékeny témákat pengető tusványosi, miniszterelnöki beszéd sem mutat konszolidációt az EU felé, akitől ugyebár a pénzt várnánk.      

Mi lesz most? Baj.

Orbánnak vagy fel kell áldoznia az őt támogató NER cimborákat, akiket majd vezetőszáron visznek az EU-s Ügyészségre egyenként, esetleg repülnek ki olyan országokba és rendezik be az életüket ott, amivel nincs az EU-nak kölcsönös kiadatási egyezménye, vagy számolnia kell azzal, a nagyfokú társadalmi ellenállással, amivel az elmúlt 12 évben nem találkozott.

 Nyilván a társadalmi ellenállással szemben hathatós fegyver a végtelen propaganda, de megenni azt és fűteni azért propagandával sem lehet. Most üt vissza az eddigi jólétet, és ingyen ebédet hirdető politika. Csúfos önkormányzati és EU-s választási eredmények elé néz a Fidesz, vagy feláldozza övéit.  

Mégis úgy tűnik Viktor nem enged. Ráfog mindent a háborúra és menti a hátországát. Így azonban a hátország sem jut majd pénzhez, kérdés, ezt miként viseli? Hátba szúrja-e idővel a vezérét, ha már nagyon éhes, avagy sem?

Közben az ország sorsa pedig senkit sem érdekel. Igaza lesz a habókosnak kikiáltott MZP-nek 2030-ra az EU legszegényebbjei leszünk, ha minden így marad.