Kirill a magyar református pátriárka

Kirill a magyar református pátriárka

Nem mondhatni, hogy a magyar kormányfő és általa Magyarország megítélése ez idő tájt éppen csúcsokat döntögetne az európai közvélekedés és az európai „utca embere” szemében. Az Európai Néppárt korábban Fidesz szövetséges tagjai már nyíltan felteszik a kérdést, hogy vajon Orbán Viktort mivel tartja kézben Vlagyimir Putyin, hogy ilyen mértékben Oroszország és közvetetten az orosz agresszió pártján ál és akadályozza meg sorozatosan a közös uniós fellépést.

EUrologus: Magyarország a célegyenesben blokkolja az uniós szankciókat – Kirill  pátriárka miatt | hvg.hu

kép; HVG

Újabb mérföldkőhöz értünk ebben, amikor hazánk belengette a vétót a háborúpárti, Putyin legfőbb szövetségesének tartott, szintén volt KGB-s Kirill pátriárka esetleges szankciók alá helyezése kapcsán. Ki is ez a Kirill pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház feje? Számtalan cikket találunk vele, állambiztonsági múltja és fényűző életmódja kapcsán, de ami a legfontosabb, hogy egyik harcos támogatója korábban a szíriai, most pedig az ukrajnai agressziónak. Egyesek szerint háborús uszító, mások szerint „csak” támogató. Igen, egyházi vezetőként támogat egy háborút, amiben tízezrek halnak meg (civilekkel együtt már lehet, hogy több, mint százezren), amiben legalább 250 gyermek is meghalt már, amiben felismerhetetlenségig gyalulnak el komplett városokat, és aminek nyomán több millió ember menekült el és lett nincstelen. Kirill, mindezt támogatja, mégpedig az Anyaszentegyház nevében.

Mi meg támogatjuk Kirillt, mert egyházi vezető. Csak felhívom Orbán Viktor figyelmét, hogy attól, hogy még valaki egyházi vezető, egyáltalán nem biztos sajnos, hogy Istennek tetsző életet él és a szó szoros értelemben, Isten embere. Elég fellapoznunk a történelemkönyveket, a különböző zsinatoknál, ahol az egyház emberei egymást égették meg, vagy éppen a reneszánsz pápáknál, akik bár szintén egyházi vezetők voltak, cselekedeteiket 18-as karika nélkül nehéz lenne közreadni. Kirill megítélése, ha egyházi vezető, ha nem, védhetetlen. 

Egyetlen etikátlan, de kormány oldalról logikus magyarázat lehetséges a bevédésére. Azért védjük, mert a mienk. Kirill ezek szerint magyar, református egyházvezető. Nem tudtuk, most már tudjuk.

Vagy ha mégsem az, akkor minden bizonnyal jött egy telefon Moszkvából…  mi meg ugrottunk...