Oktatás és egészségügy önálló misztérium nélkül... továbbra is

Oktatás és egészségügy önálló misztérium nélkül... továbbra is

Felszállott immáron az a bizonyos füst és hosszas találgatás után Orbán Viktor miniszterelnök keretet hirdetett. Előzetes találgatások és esélylatolgatások után az 5. Orbán Kormány megalakul. Mondhatni meglepetések nélkül.

orbán viktor orbán kormány

                         kép; portfolio

Stabil, megkérdőjelezhetetlen alapemberekkel, mint Pintér Sándor, vagy Varga Mihály. Kegyvesztettségből visszatértekkel, mint Lázár és Navracsics. Mutatóba egyetlen hölggyel, lám nekünk is van női miniszterünk Varga Judit személyében, és feltörekvő ifjú titánokkal, háttérben megbúvó szürke eminenciásokkal, súlytalan és súlyos figurákkal.

Talán nem is a személyek a lényegesek, bár nyilván minden névnek oka és üzenete van egyen-egyenként, hanem az összeállítás logikájának, az egész, komplett kormány megítélésnek az üzenete az, ami fontos.

Mi következik ebből a felépítésből?

  1. A tényleges hatalom és irányítás egyértelműen koncentrált és megkérdőjelezhetetlenül egy kézben van.
  2. Összességében nem konkrét szakterületeket ölelnek magukba a különböző minisztériumok (nyílván egy-két speciális területtől eltekintve, mint hadügy vagy agrárium) hanem egy „ömlesztett”, adott feladatelosztás alapú kormányzásra van felkészítve a rendszer. Mindenki központilag kapja a konkrét feladatokat – parancsokat – amit illik kezét –lábát törve szaktudás vagy alapvető érintettség nélkül végrehajtani. A miniszterek – minisztériumok többségében nem szakpolitikusok ülnek, (tisztelet a kivételnek, lásd Varga Mihály…) hanem politikusok, akik szakterületek ellátásával vannak megbízva. Hatalmas különbség. Nem fognak harcolni a saját tárcájukért, a hozzájuk tartozó területek érdekérvényesítésért, mert nem is a minisztériumukhoz kötődnek, egy-egy szakterület hozzáértő szerelmeseiként , hanem a kötődésük tárgya a kormányfő személye. Nem egy korábbi kórházigazgató fog miniszterként kézzel lábbal hadakozni az egészségügyi reform véghezviteléért, nem egy tanárember az oktatás elodázhatatlan modernizációjáéért, akik esetleg saját korábbi életszakaszukból tudnák, hogy hol szorul foltozásra a rendszer, hanem egy politikus, aki megkapja, nem mellesleg ezeket a feladatokat is.  
  3. Láthatóan a kormány - kis túlzással fele – valamiféle a gazdasággal kapcsolatos feladattal van megbízva. Több elemző pont ezért ezen a területen garantált káoszt vizionál. Nehéz lesz határokat húzni a Varga, Nagy, Palkovics, Lázár, a háttérben Matolcsi fogat együttműködésében. Lehet azonban pont ez a cél. Hogy meglegyen köztük a rivalizáció és nem mellesleg meglegyen a kontroll. Kontrollálják egymást, egész egyszerűen azért, mert a B és C liga bukó emberein keresztül egyre nyilvánvalóbban látszik, hogy a korábbi évek uniós pénzesője sokakat elszemtelenített.
  4. A következő Orbán kormány a sok gazdasági jellegű tárca kreálásával láthatóan ott akarja folytatni, ahol abbahagyta. Jön az uniós pénz, nekünk pedig el kell költeni. Nos ez egy nagy kérdés, hogy így lesz-e? Minden jel arra mutat, hogy nem. Hogy nem lesz uniós pénz és összességében egyáltalán nem lesz pénz. Nyilván ez függ majd az ukrán háborútól, attól, hogy mennyire szigetelődünk el az EU-n belül… sok mindentől.

Mindenesetre sok sikert a következő kormánynak is. Legyenek az ország épülésére!

Az előjelek azonban nem jók. Ezzel a csapat és taktikai felállással ugyanis nem az látszik, hogy kezelni akarnák az ország bajait; oktatás, egészségügy, versenyképesség növelése, hanem a túlélésre és a vélhetően érkező EU-s pénzek megfelelő helyekre történő becsatornázására készülnek fel látványosan.

Ez nem jó. Nem ez az ország érdeke.