Ellenzékcsere? Ugyan már!

Ellenzékcsere? Ugyan már!

Időre van szükség. Eltelik pár nap és győztesek és vesztesek szépen megemésztik, mi is történt 2022. április 3-án. Tarolt a Fidesz és tarolt Orbán Viktor. Ismét, talán sohasem akkorát, mint ezúttal. Úgy illik, hogy ezt mindenki elismerje és gratuláljon.

image 6483441 (8)

Nyilván most érkeznek majd az elemzések, hogy miért is bukott el és miért is bukott ekkorát az ellenzéki összefogás? A válasz egyszerű; mert nem volt összefogás. Ahogyan most a végén MZP egyedül állt ki a színpadra, úgy vitte végig egyedül ezt a kampányt is. Hogy ez miatta volt, vagy a pártok helyezkedése miatt az már egy más kérdés. Alkudozás volt, helyezkedés volt, a résztvevő pártok között, hogy a várhatóan ellenzékiként nyerhető körzetek vajon kihez jutnak. Aztán látható, hogy mihez jutottak vele központi, normális kampány nélkül? Oda, hogy buktak szinte mindenütt. Ezért felesleges volt egyezkedni - veszekedni. Attól a pillanattól kezdve, hogy MZP megnyerte az előválasztást egymaga maradt. Már akkor megírtam, hogy mindez szép, de vajon ki fogja fizetni a révészt? Ki fogja fizetni a közös kampányt és ki fogja tolni a közös kampányt? Kétségtelenül végtelen sok hibát vétett szerencsétlen, de gyakorlatilag az egy darab Karigerit leszámítva, odadobták golyófogónak és magára hagyták. Szét is lőtte a fideszes géppuskás század, mégpedig cafatokra. De mivel őt szétlőtték, vele együtt minden egyes ellenzéki jelöltről is lelőttek 5, 6, 10 %-ot. El is buktak majdnem mind. 

Mi lesz most?

Nyilván sokan azt kiabálják, majd, hogy ellenzékcsere. De ugyan kire lehetne cserélni itt bárkit is? Donáth Anna lesz vajon az új üdvöske? Vagy Gattyán még beletol a semmibe újabb 3 milliárdot?  Nem. Előáll majd Feri, és szépen összesöpröget majd minden maradékot, az összes kis ellenzéki szilánkot, ami egyáltalán maradt. A Jobbikkal nem kell foglalkozni, mert annak vége. Ami maradt, az is most szépen átmegy a Mi Hazánkhoz a tömegvonzás törvénye alapján. Lám-lám Toroczkai mégis vezetni fogja a Jobbikot, csak nem úgy és nem akkor, amikor szerette volna, hanem évekkel később. Az MSZP, Párbeszéd és egyéb maradékokat pedig Feri mind be fogja söpörni maga alá. Ez a realitás. A Momentum vezetősége meg szerez magának valami skandináv ösztöndíjat, ahova el lehet menni liberalizmust tanulni, a maradék meg elindul szépen az LMP útján.

Vagy MZP nem adja fel. Végre felfogja, hogy párt nélkül nem megy és csinál egy ellenzéki jobboldali pártot és kitartóan csahol az összes, várhatóan érkező megszorítás ellen és leüt minden egyes politikai és korrupciós magas labdát. Ő azonban egy bukott ember, akivel még egy választásnak nekifutni nem lehet, és pénze sincs. Bukott embert ki akar követni vajon? Nagy eséllyel ő is majd eltűnik.

Szóval várja-várhatja a magyar ellenzék a messiást. Mert talán sosem szorult rá annyira, mint jelenleg. Vélhetően meg is van. Ott van azok között, akik most elkezdtek pakolni és épp indulnak egy másik országba.

Szép kilátások.