MZP kampánya tanulhatna a Fidesztől

MZP kampánya tanulhatna a Fidesztől

A szerkezeti és szervezeti kérdéseket most hagyjuk. Nem kérdés, hogy az idei választás az egyéni körzetekben fog eldőlni, ahol már gőzerővel zajlik is a kampány, míg a szokásos országos csataterek szorítói egyenlőre üresen konganak. Amit az egyesített ellenzéknek ideje lenne végre megtanulnia a Fidesztől, hogy a választás kimenetele nyilván a mozgósítási képességtől, természetesen az erőforrásoktól, és a legfontosabb, a pszichológiai megalapozottságtól függ. Kit érdekelnek a gazdasági makró adatok? Egy bizonyos határérték alatt kit érdekel a korrupció aktuális mértéke, az erkölcsi közállapotok, a világgazdaság…? Minden választás azon múlik, hogy a kedves választópolgárnak vajon milyen kedve van a választás napjának reggelén. Jókedvű, boldog, avagy elégedetlen, boldogtalan, netán fenyegetve érzi magát.

Maslow Piramis - A szükséglethierarchia - Papp Gábor

 A Fidesz ebben nagymester. Gyakorlatilag 12 éve eteti ugyanazt a kenyeret a választókkal és mi megesszük, mert pszichológiailag így vagyunk kódolva. Kódolhatnának más pártok is, de ők valamiért ezt nem teszik, idáig nem tették. A maslow piramisról a kedves olvasók közül bizonyára sokan hallottak már. Az emberi vágyódásról szól ez a pszichológiai ábra, egymás alá – fölé rendezve mindazt, amit nagyon szeretnénk, és megfordítva, amiknek elveszítését nagyon nehezen viselnénk el. A piramis legalján alapvető szükségleteink találhatók, mint az evés, ivás, szexualitás, az ábra tetején pedig az önmegvalósítás képessége. Ami a magyar választásokat már több, mint egy évtizede eldönti, a második és harmadik szinten található. A biztonság utáni vágy és a valahová tartozás vágya. Arra szavazunk, aki garantálja a biztonságunkat, és aki befogad, közösséget ad. Gondoljuk végig, mi mindentől megvédett már minket Orbán Viktor; Sorostól, Brüsszeltől, migránsoktól,melegektől, gonosz rezsicégektől… Mindentől, kivéve pl. a Covidot, ami valós fenyegetést jelentett. És mindezek mellett még közösséget is adott a 19. századi hazafi gondolat újraértelmezésével, szűkebb kiválasztottainak pedig a Fidesz család véd és dac szövetségével.

Meghallgatva az idei elnöki évértékelőt, meglepő módon semmi új nem került elő, akiktől még megvédenének minket. (Az esetleges ukrán – orosz konfliktust messze elkerülte, ami megint csak valós fenyegetést jelenthetne.)

Mégis ráfordulva a nyilvános kampányra, a felmérések alapján vezet a Fidesz az összesített ellenzékkel szemben. Miért? Azért, amit a magyar köznyelv úgy fogalmaz meg, hogy „Járt utat nem cserélünk járatlanra”.

MZP új. Új dolgokat mond, jó dolgokat mond. Viszont még mindig nem jött rá, hogy „a kevesebb néha sokkal több”. Óhatatlan, hogy egy-egy mondatát ne citálják ki a környezetéből és aztán országosan ne támasszanak hozzá egy komplett lejárató narratívát. Teljes titkos Fidesz stáb követi, minden egyes kampányrendezvényére és ő minden egyes kampányrendezvényen mond legalább egy célnak megfelelő mondatot. Olyat, amit aztán kifordítva, felerősítve azonnal lehet tálalni. Mindezzel pedig mára sikerült eljutni odáig, hogy ő lett az összevissza beszélő hajbókos őrült. Konkrétan ő lett maga a fenyegetés, akitől meg kell védeni a ringó búzamezők szabdalta Magyar Hazát. Nem kell Brüsszel, nem kell migráns, itt van a félelmetes MZP, aki fenyegeti a biztonságodat, rettegj! Vele szemben egy egyértelműen korrupt, egyértelműen megfáradt, valóságos diktatórikus jegyeket viselő Orbán Viktor áll, de ez az Orbán Viktor nem tesz félreérthető kijelentéseket, nem bonyolódik bele semmilyen vitába, nem kampányol, és éppen ezért nem is hibázik. Ez az Orbán Viktor nem ereszkedik le, még véletlenül sem vitázik, ez az Orbán Viktor maga a stabilitás.   És mivel járt utat a járatlanért nem adunk fel, jó lesz nekünk ez a Szájereskubatovosmészároslölősvölneresvolneresrogánosélioszossimonkás… Orbán is.

Lehetne persze mindez másként. Abban a pillanatban, ha sikerülne/sikerült volna fenntartani –átmenteni azt a valahova tartozok érzést, ami az előválasztáskor tapintható volt, és ha megtalálná az ellenzék is fenyegetési és következésképp a védelmi pontjait. Rosszul kezelt Covid fenyegetés. Elszabaduló inflációs megélhetési fenyegetés. Valóban félelmetes, orosz háborús fenyegetés…

Nem adok tippeket, dolgozzon meg az MZP kampánycsapat a pénzéért.

https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741