Viktor, köszi a fizetésemelést, azaz a semmit...

Köszi a fizetésemelést, azaz a semmit

Friss hír, miszerint a fogyasztói árak 2021-ben egy év alatt 7,4 százalékkal emelkedtek. A magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján pedig jövőre 5 % körüli infláció várható. Ezzel szemben a pedagógusok legyenek boldogok és elégedettek, hogy sok év után kapnak egy 10 százalékos fizetésemelést.  Érezve az elégedetlenségi hullámot, ma reggelre már a katonákat is hasonlóval kecsegteti a jelenlegi miniszterelnök.  Mennyit is emeltek akkor? Igen pont annyit; -2,4 százalékot.

Ingyenes stockfotó beltéri, bevásárlás, bolt témában

Nyomon követve az utóbbi időszak eseményeit, kicsit úgy érezte magát az ember, mint a régi televíziós vetélkedőben, abban, amit úgy hívtunk, hogy „Mindent vagy semmit”. Az előválasztás lezárultával, a jelenlegi kormány mintha rádöbbent volna, hogy itt jövő év áprilisában vége szakadhat a pünkösdi királyságnak, valamit csinálni kell, akár kockáztatni is kell. És őrült módon elkezdték szórni a pénzt. Sok év után hirtelen mégis lett 13. havi nyugdíj, ráadásul februárban! Lett pénz a pályakezdő fiatalok támogatására, a vidéki mezőgazdasági támogatásokra, kiemelt beruházásokra, mindenre…

Az istenadta nép pedig mindennek örül. Hogyne örülne, hiszen a versenyágazati szektorban, tényleg jelentős béremelkedés ment végbe az elmúlt 5 évben. Kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy „van”. Akár 60 – 70 százalékkal is emelkedtek a bérek az elmúlt időszakban. Mindezzel szemben a közalkalmazotti, köztisztviselői bérek azonban megalázó szinten maradtak, a nyugdíjakkal egyetemben, de hát évtizedek óta tudjuk, hogy nekik ez a sorsuk. Közalkalmazottnak lenni sohasem jelentett krőzusi megélhetést ebben az országban.

Mindeközben a 310 forintos euróból lett 370. A fizetésemelés mámorában úszó dolgozó, aki 20 százalékkal többet kap, mint korábban, kb. ki is jön vásárlóerő szinten így a nullára.  Lényeg, hogy az ország előre megy, mindenki boldog, Magyarország jobban teljesít, pár hete pedig a román gazdaság lehagyta a magyart…

A hurrá hangulat után most viszont úgy néz ki meg kell szoknunk a „van” helyett újra azt, hogy „nincs”. Ill. áprilisig még van, aztán bárki kerül kormányra, jön majd újra a „nincs”. Ha a mostani ellenzék nyer, lehet majd ütni, hogy bezzeg az Orbán kormány idején milyen jólét volt, ha pedig marad a Fidesz, akkor van újabb 4 év kigazdálkodni a mostani pénzszórást.

Igen, pontosa ez a „Mindent vagy semmit”. Minden esetre a fizetésemelést azért köszi, igen, azt a nagy semmit!