Fidesz – „Nemfidesz”, családi csaták

 

Kezdeném azzal, hogy a jelenlegi ellenzék helyében a címben szereplő tulajdonnevet levédetném. (semmiség srácok, ingyen adom :-)) Ugyanis 2022. erről fog szólni. Nem ideológiák, nem pártpreferenciák, nem programok és végső soron nem pártok fognak küzdeni egymással, hanem két család.

Ha nem így lesz, az összesített ellenzék ki se fusson a pályára, mert esélytelen.

Ingyenes stockfotó barátság, bizalom, család témában

Akik látták nemrégiben Lázár János egyik ellenzéki hírportálon megjelenő image videóját, és kellőképpen kiokosodtak a jövőképelemzés, a tehén fejés és a lótenyésztés kérdéskörében, talán felfigyeltek az egész riport mögött húzódó alapgondolatra. Van a mi és van az ők. Mintha nem egy országban, nem egy nyelvet beszélő, nem egy nemzet lennénk, hanem van a Fidesz család, „a mi embereink” és van az összes többi, futottak még kategória.

Fideszes közegben beszélgetve hányszor előjön újra meg újra ez a szemlélet; „ő a mi emberünk, ő közülünk való”. Ez félelmetes erő. A vérségi kötelék ugyanis felül tud írni érdekeket, világlátást, önérvényesülést, mindent. Megbukott, semmirekellő, de etetjük, mert a család tagja. Lehet hátrébb soroltuk két sorral, de nem engedjük el a kezét akkor sem. A Fideszben ez megvan. Szó szerint senkit sem hagynak hátra. Aki családtag lett, biztonságban érezheti magát. A család megvéd, segít, előre juttat, cserébe a családfő szerepe megkérdőjelezhetetlen, kritikának helye nincs, a rád osztott feladatokat el kell végezni. A képlet tökéletesen működik. Még akkor is, ha tudjuk, minden családnak van takargatni valója, de az családon belül marad. Minden családban van fekete bárány, de ő akkor is a mi családunk tagja. Minden családban vannak nehézségek, de kutya kötelesség összezárni azokkal szemben és egy jól működő családban az egyéni érdek sosem emelkedhet a közös családi érdek fölé. Ilyen egyszerű. Családi összetartás bármi áron és így az összetartó kisebbség a világtörténelem folyamán mindig uralni tudta egy ideig a homogén többséget.

Ez a recept hagyományosan a magyar politikában is működik. Ugyanezt követte az MSZP-s, baloldal is, amíg ki nem haltak a várpalotai bányászok, az ózdi kohászok és a dunaújvárosi vasasok…  aztán családfő nélkül maradt, majd elöregedett, és ki is halt az a család.  

Lesz-e család a mostani ellenzékből? Nos, vannak kétségeim. De ha nem lesz legalább egy felépített „Nemfidesz” családi identitás, akár kár minden egyes szóért.

https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741