Vészhelyzeti jó tanács; Ideje igazat mondani!

 

„Minden a kommunikáción múlik”. Kár lenne vitatkozni ezzel a közismert alaptétellel. Az első Orbán kormány még nagyon gyengén teljesített ezen a téren. Független, külső szemlélőként, is emlékszünk rá, néha már-már kínos volt, hogy az akkor még valóban létező baloldali, liberális média túlsúly milyen szinten alázta porig az aktuális kormányzatot, minden szinten, minden elemében. Az előző rendszerből megmaradt média szakembergárda és az akkor még létező szellemi fölénnyel rendelkező baloldali értelmiség játszi könnyedséggel törölte fel a parkettet a Kisgazda – Fidesz – KDNP koalícióval és kommunikációjával.  Aztán fordult a kocka. Profi, külföldi választási szakemberek és média tanácsadók tűntek fel a Fidesz háza táján és a szerencsétlenkedő, pubertáskort kinőtt pártmédia (bár irtózatos anyagi ráfordítás árán), de elkezdett működni, mi több kijelenthetjük az egyik legsikeresebb „ágazattá” lett a jelenlegi kormányzatban.

Ingyenes stockfotó áru, fa, hagyományos témában

A technikai tényezőket (kinek hány újsága, TV-je, hírportálja, mekkora Facebook mozgósítási képessége, mekkora média felülete, van…) most hagyjuk. A jelenlegi Fidesz Média alapelveit és sikerének okait vegyük górcső alá.     

  1. Állandó harci üzemmód

Kezdjük talán ezzel. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt 6-8 év arról szólt, hogy a Fidesz média egyik alapvető feladata volt az aktuális ellenfél /ellenség felkutatása – megalkotása és démonizálása.  Majd felsorakoztatni a csapatot - hadsereget a démonnal szemben és megadni a seregnek a bajtársiasság szép ideáját, ami magában foglalja az alapvető biztonságérzetet, a  kerek egy évszázada letűnt nemzeti, középhatalmi romantika diszkrét báját, a tévedhetetlen vezér vezető messianisztikus képességeibe vetett hitet és fűszerként némi felsőbbrendűségi tudatot.    Gondoljunk bele ki mindenki volt már itt ellenség. Brüsszel, Soros, Migráns, Rezsicégek, LMBTQ, Számító ügyvédek, Merkel, Macron, Biden… és még számtalan más, amik /akik által fenyegettetve érezhettük magunkat.

  1. Alapos tervezés

Az állandó harci üzemmód fenntartásához azonban olyan ellenfelek kellenek, akik vagy jóval gyengébbek, vagy képtelenek visszaütni, vagy olyan messze vannak, hogy nem is érdekli őket, hogy mi mondjuk az óceán túlsó partjáról nézve ellenfélként tekintünk rájuk. Az ilyen ellenfelek megtalálásához, megalkotásához bizony alapos előkészületre van szükség. Vagy egyszerűbb átvenni a „licencet” egy külhoni politikai közegből, ahol már sikerre vitték a démonizálásukat, lásd legutóbb Lengyelországból próbáltunk importálni némi meleg ellenességet csak közbe jött ugye a Szájer ügy.    

  1. Tévedhetetlenség

Mindez azonban halott kincs, ha nincs, aki learassa. Az arató a tévedhetetlen vezető. A média másik alapvető feladata, ennek a tévedhetetlenségnek a megalkotása – bemutatása. Ha ő megmondja, hogy Húsvétra be leszünk oltva, akkor az úgy lesz. Az egyszerű nép gyermeke, kijelentései megkérdőjelezhetetlenek, pont ezért egyre nagyobb a bizalom az irányába.

  1. Sikerpropaganda

Amiről beszámol, az csak sikeres lehet. Amihez hozzáér az arannyá válik. Az utóbbi időszak témáit alapul véve; „Már majdnem legyőztük a vírust, Le fogjuk győzni a vírust” A világ legmodernebb vakcinája, magyar vakcina. Nekünk van a legtöbb lélegeztető gépünk. A védekezéshez minden a rendelkezésünkre áll. A magyar egészségügy állja a sarat. Brüsszel nem ad vakcinát, de mi szerzünk..,   

  1. Mantrázás

Az utolsó lépcsőfok és egyben feladat a felvezetett sikerpropaganda olyan szintű mantrázása, hogy kitörölhetetlenül beégjen a komplett társadalom tudatába.

 https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

Hogy állunk mindezzel mostanság?

Nos, úgy tűnik homokszem került a gépezetbe, ill. ez most már több annál. Az utóbbi 3 -4 nap eseményeit látva azt kell, hogy mondjuk, a gép döcög, kattog, füstöt okád és a leállás veszélyével fenyeget.   

Először is azért, mert az emberek végre békét szeretnének. Lehet, hogy a teljes társadalom és annak mindene eleme a pattanásig feszült idegekkel éli mindennapjait a Covid veszély árnyékában, de olyan szinten nem érdekli már más a túlélésen kívül, hogy ha valaki odatesz elé valami utálni valót, azt kockáztatja, hogy a társadalom arra haragszik meg, aki az utálni valót elé tette. Már csak azért is mert szükségtelen keresni és kreálni egy ellenfelet, mert az ellenfél már adott; úgy hívják, hogy vírus. Csak az a bökkenő, hogy ezt nem a média alkotta magának alapos tervezés után, hanem ez eredendően bizonyítja létezését. Valós veszély, valós fenyegetés és a kreált ellenfelekkel szemben sem nem gyöngébb, mint mi, sem nem közömbös az irányunkba. Méltó, mi több riasztóan erős ellenfél. Olyan, akiből nem lehet felkészülni, aki pillanatok alatt borítja és üti szét a tévedhetetlenség nimbuszát, amikor pl, megígérjük, hogy nemsokára újra nyitjuk az országot, rászervezünk minderre egy nemzeti konzultációt és aztán mégis csak szigorítani kell. Képtelenség vele szemben sikerpropagandát felmutatni, mert amikor beharangozzuk, hogy ezen a hétvégén több tízezer embert beoltunk, akkor összedől az oltási rendszerünk. Már a Fidesz Európai Néppártból való távozását is nehéz sikerként eladni, de az elvakult híveknek ez még lehetséges. Az oltási rendszer összeomlása azonban egyértelműen kudarc. És ez veszélyes, életveszélyes. Egyszerűen azért, mert kiderül, hogy a vezető mégsem tévedhetetlen, és amihez hozzáér nem minden válik arannyá. Innen már csak egyetlen lépés, hogy őt kiáltsák ki a sikertelenség okának, ami egyenértékű lenne kommunikációs, majd kormányzati szempontból egy gátszakadással.   

 Ingyenes stockfotó békés tüntetők, csoport, demonstráció témában

Ezért, nem a Fidesz, hanem a stabil kormányzás és az ország érdekében adok most egy kommunikációs tanácsot a kormánypárti és közmédiának;

 

KEZDJETEK EL TÉNYSZERŰEN IGAZAT MONDANI!   

 

Ne szépítsetek, ne kozmetikázzatok, ne akarjatok sikert faragni a teljes kudarcból. Mert a többségi társadalom érezhetően ott tart, hogy felismerte, hogy hüly**e veszitek. Innen egy kiút van; a bűnbánat, a penitencia. A tévedhetetlen vezetőt borzasztó gyorsan át kell szabni az emberi, „egy közülünk, ő is hibázik, mint mi egyszerű emberek” megsajnálható, szerethető!! figurájává.

 

A tanács ingyen van, de cserébe jöttök eggyel…