Lesz-e polgárháború az USA-ban?

Lesz-e polgárháború az USA-ban?

Tudom, a cím több mint provokatív. A realitást meg sem közelíti. Azonban nem 2017-et írunk, hanem 2021-et. És tudom, most, a jelenben is nagyon nehéz elhinni, hogy ez egyáltalán kérdés lehet.

Elképzelhetetlen lenne, ha nem lennénk túl a Capitolium ostromán, ha nem épp mostanság hirdetnének szükségállapotot Washingtonban, ha hírhedett szélsőséges csoportok, mint pl. a Boogaloo Bois nem épp most buzdítanának fegyveres felkelésre abban az esetben, ha Trumpot hivatali ideje vége előtt eltávolítanák a helyéről.

Meet the (right-wing extremist) Boogaloo Bois - Jewish Ledger

       Fotó; http://www.jewishledger.com/2020/06/meet-the-right-wing-extremist-boogaloo-bois/

Európából nézve, nem ismerjük az amerikai társadalom legalapvetőbb sejtjeiben is jelen lévő, az önálló boldogulásra épülő beidegződést. Mindenki úgy boldogul, ahogyan tud. Teljes szabadsága van, de csakis magára számíthat! A saját eszére, erejére, fegyverére. Lehet földed, de ahhoz el kell űznöd onnan az indiánokat. Lehet jól menő céged, de kíméletlenül le kell törnöd a konkurenseidet. Bármit elérhetsz a saját erődből, bármi áron. Ennek következménye aztán a magántulajdon szentsége is, amit megszereztél az a tied. Ami a tiéd azt pedig te magad úgy őrzöd, ahogyan tudod és akarod. Ha pl. valaki tudtod és belegyezésed nélkül belép a házadba, simán lelőheted szinte következmények nélkül.  

Az utóbbi években végtelenül polarizálttá vált és kettészakadt az USA társadalma. Nem biztos, hogy a klasszikus értelemben vett Észak – Dél törésvonal mentén, és még csak nem is a fehérek –színesek mindmáig ki nem mondottan, de létező szegregációja mentén, hiszen pl. a floridai latin hátterű lakosság is nagy számban szavazott a republikánusokra legutóbb. Ideológiailag áll szemben a republikánusok által képviselt America First – alapvetően az USA befelé forduló irányultsága - és a demokraták által képviselt globális amerikai hegemon hatalom, ami a nemzetközi, globális nagyhatalmi érdekérvényesítést tartja homlokterében.

Kövesd Farkast a Facebookon; Lehet, hogy egy illusztráció https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741

 

Az USA-ban is eljutottak odáig, hogy sok családban – már ha a koronavírus miatt egyáltalán összeülhetnek – nem beszélnek politikáról, ha nem akarják kockáztatni a családi békét. Hihetetlen indulatok szabadultak el az utóbbi időben, amelyekre mind Trump, mind provokatívan a másik fél is erősen rájátszott. Ami a különbség a 6-8 évvel ezelőtti magyar választási hangulat lehetséges következménye és az USA-ban jelenleg uralkodó hangulat között, az a szabad fegyverviselés.

Abraham Lincoln meggyilkolása – Wikipédia

Kis túlzással azt is mondhatnánk, az USA-ban hagyománya van az elnökök elleni fegyveres merényleteknek. Nem lennék a Joe Biden beiktatását biztosító biztonsági csapat helyében. Hány „magányos hős”, magas szintű kiképzésen átesett trumpista ideológiát valló, küldetéstudattól vezérelt veterán mesterlövész fenheti rá a fogát épp ezekben a percekben is. Szép feladat lesz őt megvédeni a Capitolium lépcsőjén az eskütétel közben.

Ha ez azonban ne adj Isten nem sikerül, bármi megtörténhet.

Reméljük nem fog. Nyilván nem fog. Bőven elég nagy feladat lesz a kettészakadt amerikai társadalmat egybeolvasztani. Valami nagy közös cél, vagy valami nagy közös ellenfél kell majd hozzá, hogy sikerüljön.

Az előbbinek szurkolunk.