Létezik-e NER hit?

 Létezik-e NER hit?

A Katolikus Egyház és az általános közvélemény elé odavetett gumicsont is lehetne akár a nemrégiben felvetett téma a Makovecz Imre által tervezett megatemplom esetleges megvalósulása.  Gégény István a szemlélek blogon megjelent írásában ITT részleteiben és korrektül körüljárja a kérdést, annak aktualitását, problémáit, buktatóit… Megszívlelendő és igaz amit leír, mely szerint ez a templom sokkal inkább épülne Makovecz Imrének, mint a teremtő Istennek, embernek pedig templomot ne építsünk soha! (Főleg nem az érintett egyház tudta és beleegyezése nélkül). 

Kétségtelen tény, hogy a jelenlegi kormányzat regnálása óta a hazai bevett egyházak kiemelt támogatások sorát kaphatták meg az évek során. Lásd; Mi lesz az egyházakkal...

Nem lehet vita tárgya az sem, hogy a mostani kormányzat és a mögötte álló pártszövetség –legalábbis a szavak szintjén - önnön magát a keresztény - konzervatív politikai és szellemi térben elhelyezkedő erőként definiálja, ideológiai hátterének pedig a nemzet nacionalizmust, az illiberalizmust és a „keresztény szabadságot” tartja (jelentsen ez utóbbi bármit is). Az sem kérdés, hogy ugyanez a kormány szereti feltüntetni magát az üldözött keresztények védelmezőjeként. Számos nemzetközi, diplomáciai fórumon kiállva ebben a szerepben, vagy akár anyagilag is támogatva pl. a Szír Keresztény Egyházat, vagy másokat.

kép: atlatszo.hu/2019/07/24

De, mint ahogy mindenütt, az éremnek itt is két oldala van.

Mert a Magyar Kormány a bevándorlókkal és menekültekkel kapcsolatos politikája láthatóan szöges ellentétben áll a Római Katolikus Egyház, ill. a pápa, mint egyházfő által szorgalmazott, és alapvetően a Szentírásban foglalt értékekkel. De ugyanez mondható el számos más kérdésben is. A magát kereszténynek nevező Magyar Kormány számos pontban tapos egyetemes keresztény értékeken. (A hitelesség kérdését most ne boncoljuk egy Szájer vagy épp Kaleta ügy után nem sokkal). Értelmezhetetlen, hogy a keresztény Magyar Kormány pl. nem képviselteti magát megfelelő szinten az Erdélybe látogató Szentatya csíksomlyói látogatásakor…

És itt kezd el szép lassan lehullani az álarc a lepel…

A kereszténységre, mint közösségformáló erőre, társadalmi mozgósítási tényezőre, identitást képező közösségre szüksége van a politikai hatalomnak. Azonban a mögötte lévő tanításra; a Bibliából vett felebaráti szeretet hirdetésére, a megbocsájtásra, az arcom mindkét felének odatartására, ha arcul is ütnek az egyik oldalról, a toleranciára, az üldözöttek, árvák, szegények, a társadalom peremén élők elfogadására és segítésére… azonban nincs.

Hazug és veszélyes játék ez. 

Amely a történelemben újra és újra visszaköszön. Elég, ha a 30-as évek nemzetiszocialista Németországára gondolunk, ahol az állam, a párt identitásához, tömegvonzási törekvéséhez felhasználta a katolikus és a protestáns egyházakat egyaránt. Kihasználta az egyházak kommunizmustól való rettegését és az állami támogatásra való ráutaltságukat és létrehívták a Deutsche Christen mozgalmat, ahol a kereszt helyére szó szerint a horogkereszt került.

Hazug és veszélyes játék volt ez, keresztényt játszani egy alapvetően ateista, de minimum wagneri, új pogány, ős germán, heroikus öntudattal.  


Makovec templomot sem lehet építeni állami 10 milliárdokból a szenteknek és KÁRHOZOTTAKNAK!  (mi van???)

Nem lehet vegyíteni a táltos hitet, a földanyát, a Kurltájt, a Duna Evangéliumát, a Pilisben meghúzódó energiavonalakat… a Jézus Krisztusról szóló evangéliumokkal, csak azért mert a magyarságunk, az önazonosságunk részeként tekintünk mindkettőre.

 Kétezer év óta próbája a mindenkori politikai hatalom a kereszténységet a maga céljaira használni, több –kevesebb sikerrel. Nemzeti identitást építeni belőle, miközben a kereszténység lényege, hogy EGYETEMES! Jézus Krisztus minden ember üdvösségéért halt meg a kereszten. Még a cigányokért, zsidókért, románokért, négerekért, homosexuálisokért, bűnösökért, elveszettekért, republikánusokért és demokratákért, fideszesekért, jobbikosokért és még a DK-sokért is! Azért, mert szereti az embert. Az emberi bűnt utálja, int a levetkőzésére, a megtérésre, de magát az embert, különbségtétel nélkül szereti.

Az egyházat a történelem folyamán, volt, hogy üldözték, elnyomták, aztán kényeztették és elnyomót csináltak belőle, hatalommal ruházták fel, máskor megszégyenítették… Ezerféle módon állt már egymással szemben vagy épp egymás oldalán állam és egyház. Sokszor volt, hogy az egyház már-már az állam helyére állt, de megfordítva még soha nem sikerült az eltelt kétezer évben! Most sem fog.  Az egyházon változtatni kívülről ugyanis nem lehet. E lehet nyomni, - legalább lesznek vértanúi. Ki lehet éheztetni, - annál többen csatlakoznak hozzá. A náci Németországban is egyből létrejött a Deutsche Christen mozgalommal szemben a Bekenntnisse Kirche, a „Hitvalló Egyház”. Hiába akar keresztényibb lenni a Magyar Kormány vagy épp kormányfő a pápánál, nem lehet az, mert Rómában, Genfben és Wittenbergben mondják meg, hogy ki a keresztény és nem Budapesten, Brüsszelben vagy Washingtonban. Legfőképpen pedig a Szentírásban mondják meg, ami ugyanis azzal ellentétes, az könnyűnek találtatik, langymeleg és kivettetésre kerül.

Szóval lehet keresztény NER ideológiát építeni, lehet tetszelegni hívőként, de ha az az ideológia csak egyetlen elemében nem egyezik a Bibliával, akkor veszett fejsze az egész. Akkor meg minek?

https://www.facebook.com/Rokaffy-Farkas-100597455351741