Trump az amerikai Gyurcsány

 

Lehet páran meghökkennek, hiszen politikai értelemben a címben megnevezett két ember tűz és víz. (Mi ezt Magyarországon tudjuk, hogy az USA-ban is tudják –e, hogy ki az a Gyurcsány Ferenc, nos ez valószínűleg jobb ha megmarad a költői kérdések szintjén). Trump és Gyurcsány, kijelenthetjük, politikai értelemben nem éppen elvbarátok. 

Mégis, személyiségüket tekintve van bennük, ami nagyon is közös. Ebből következőleg politikai szerepvállalásuk is elképzelhető, hogy idővel hasonlót fog mutatni.

Kezdjük azzal, hogy mindketten önimádók, végletekig egoisták, exibicionisták, némi nárcisztikus beütéssel, és mindez hihetetlen önbizalom kifejeződéssel párosul. A politikában, vezetői szinten erre bizonyos mértékben szükség is van. Ha mindezeket a tulajdonságokat sikerül kordában tartani, legtöbbször karizmatikus vezetőről szoktunk beszélni. És túl mindenféle szimpátián vagy épp ellenkezőleg utálaton el kell ismerni, hogy ők mindketten karizmatikus vezetők. Tudnak mozgósítani, tudnak motiválni, lehengerlő módon, a legnagyobb blődségeket is tálalni tudják a választóiknak teljességgel ártatlan arccal, mint pl, hogy a KOVID megbetegedés ellen hatásos, ha fertőtlenítő szert iszik a derék amerikai választópolgár, de Ferencünk különböző lárifárizásai is emlékezetesek.  Komolyra fordítva, talán van, aki még emlékszik az ezidáig utolsó miniszterelnöki vitára Ferenc kontra Viktor, ahol kis túlzással, de Feri szárnyalt.      

gyurcsany_orban_2-1024x576.jpg

A „lárifári”, a populista szólamok azonban láthatóan egy idő után már kevésnek bizonyulnak. A felszín alatt, ha nincs elég politikai talentum, hozzáértés, megfelelő intelligencia, annak láthatóan minden esetben bukás a következménye. Feri és Donald (ha még nem is ismerte el), de ugyanúgy járt.  Megbukott. De ha azt hinnénk, hogy ezzel vége, óriásit tévednénk. Fogunk mi még hallani 2021. januárja után is Donald Trumpról, mint ahogy Ferenc is képtelen volt eltűnni az utóbbi egy évtized magyar politikai posványából, Nekik!! ott kell lenniük!  Mert az önimádat, az exibicionizmus, nem fogja engedni, hogy visszavonuljanak. És, ahogyan Ferinek sikerült immáron 10 évig sikeresen megakadályozni, hogy egységes ellenzéki fellépés jöjjön létre az aktuális Orbán kormánnyal szemben azáltal, hogy képtelen volt a politikai értelemben  elerrodálódótt  személyét háttérbe vonultatni, nagy eséllyel fogja mély válságba taszítani a Republikánus Pártot és a konzervatív Amerikát Donald az óceán túlsó partján.  Mert hozott 70 millió szavazót a republikánusoknak (annyit, amennyit előtte még soha semelyik jelöltnek sem sikerült), de láthatóan ez is kevés, mert nyerni nem lehet vele. Lecseréljék? Kire cseréljék le? Egyáltalán hajlandó lesz félre állni?

Ferenc esetében a részleges megoldás házon belülről jött Dobrev Klára asszony személyében. Egyáltalán nem csodálkoznék azon, ha hasonló „megoldás” következne Amerikában is és az USA leendő elnökjelöltjei között találkoznánk még a Trump névvel, ha nem is Donalddal, de mondjuk Ivánkával.   

Van rá egy Budweiserem vagy egy kupica kötcsei fütyülős barackom..